Koaksiyel kablo, dünya çapında kablo operatörleri, telefon şirketleri ve internet sağlayıcıları tarafından müşterilere veri, video ve sesli iletişim iletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Evlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir teknoloji olarak uzun süredir var olmuştur (20. yüzyılın başlarından beri) ve güvenilir, doğru iletim için birçok benzersiz avantajı vardır.
Ayrıca bazı durumlarda fiber optik kablo, kategori kablo veya bazen kablosuz sinyallerle değiştirilmesine neden olacak sınırlamaları vardır.
Koaksiyel kablonun başarısının anahtarı, kablonun bakır çekirdeğinin çevresel faktörlerden kaynaklanan parazit veya hasara yenik düşmeden verileri hızlı bir şekilde iletmesini sağlayan korumalı tasarımıdır.
Koaksiyel kablo, yalıtkan bir katmanla çevrelenmiş bir iç iletkene sahip, iletken bir ekranla çevrelenmiş bir kablo türüdür. Birçoğunun ayrıca yalıtkan bir dış ceketi vardır. Aşağıdaki şema tipik bir kablonun yapısını göstermektedir. Elektrik sinyali merkez iletkenden akar.
1. Merkez iletken – bakır kaplı çelik.
2. Merkez iletken bağı – nem geçişini engellemek için temiz sıyırma polimeri kullanılır.
3. Dielektrik – yüksek VP ile mekanik olarak kararlı, kapalı hücreli köpük sağlayan polietilen.
4. İlk dış iletken – dielektrik çekirdeğe güvenli bir şekilde bağlanmış bir alüminyum-polimer alüminyum bantlı ekran.
5. İkinci dış iletken – bükülmeden önce ve sonra HF ekran yalıtımını daha da geliştirmek için üç ekranlı ve dört ekranlı yapılarda ek bir alüminyum-polimer-alüminyum bant kullanılır.
6. Üçüncü dış iletken – bükülmeden önce ve sonra HF ekran yalıtımını daha da geliştirmek için üç ekranlı ve dört ekranlı yapılarda ek bir alüminyum-polimer-alüminyum bant kullanılır.
7. Dördüncü dış iletken – aşırı RF gürültülü ortamlarda LF kalkan izolasyonunu daha da iyileştirmek için dörtlü yapılarda ek bir 34 veya 36 AWG alüminyum örgü kullanılır.
8. Korozyona dayanıklı koruyucu
9. Kılıf – kurulum sırasında ve kablonun kurulum ömrü boyunca çekirdeği korumak için polietilenden (PE) veya alev geciktirici polivinil klorürden (PVC) oluşan UV’ye dayanıklı bir dış kılıf mevcuttur.
10. Entegre haberci – ayrılabilir bir ağ ile kabloya bağlanan galvanizli, karbon çelik tel destek elemanı.
Bu kablo türlerinin her ikisi de video, ses ve diğer veri biçimlerini taşımak için kullanılabilir ve her ikisi de ağınızı kurarken size farklı avantajlar ve dezavantajlar sunabilir.
Durumunuz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermek, bağlantınızın mesafesine ve göndereceğiniz veri miktarına bağlıdır. Fiber optik kablolar, bir tekrarlayıcıya ihtiyaç duymadan önce birkaç mil boyunca bir sinyal taşır. Koaksiyel kabloda sinyal kayıpları daha fazladır, bu nedenle daha kısa mesafeler için kullanmalısınız. Fiber optik kablolar çok daha fazla bilgi taşır. Fiber optik kablo da önemli ölçüde daha pahalıdır. Fiber optik kablolar, konut ve tüketici ortamlarında koaksiyel kablolardan daha az sıklıkla bulunur.
Koaksiyel kabloların kurulumu kolaydır ve çok dayanıklıdır. Fiber, koaksiyelden daha yüksek ve daha hızlı veri aktarımına sahip olduğundan, en iyi şekilde bir iş kampüsü veya üniversitede bulunanlar gibi profesyonel ağlar için kullanılır. Bir ev kurulumu veya orta kapasiteli veri aktarım ağı üzerinde çalışıyorsanız, muhtemelen koaksiyel kablo kullanmanız daha iyi olur.
Günümüz şirketlerinin çoğu, iş geniş bant hizmetleri için kablo bağlantıları kullanıyor. Kablo internetin en büyük dezavantajı hız dalgalanmasıdır. Yine fiber internete ve kablolu internete bakıldığında, kablolu internet hizmeti genellikle birkaç abone arasında paylaşılır. Bu, bir kablo bölgesinde, aynı anda interneti kullanan tüm bant genişliği yoğun uygulamaları çalıştıran çok sayıda kullanıcı varsa, herkesin hızlarının vaat edilen hızın %100’ü ile %25’i arasında değişebileceği anlamına gelir.
Fiberin koaksiyele kıyasla maliyeti söz konusu olduğunda, fiber tipik olarak çok daha yüksek bir peşin ödemedir. Kurulumdan sonra, fiber üzerinden özel internet erişiminin fiyatı da paylaşılan bir kablolu internet bağlantısından daha yüksek olacaktır.